Magasabb összegű CSED jár 2021. júliustól

By |2021-08-27T10:17:56+00:002021. augusztus 27.|

CSED

Sok háztartást érint az a változás, amely az év második felétől lépett életbe. A gyermekágyi időszak nagy terhet ró sok magánszemély vállára. Megnövekednek a kiadások, a CSED folyósításának időszakában nem lehet keresőtevékenységet végezni. Korábban az ellátás alapja a naptári napi jövedelem 70%-a volt, ami még inkább bevételkiesést jelentett a szülők számára.

A szülési szabadság idejére az édesanya csecsemőgondozási díjat vehet igénybe.

Ellátásra az a szülő nő jogosult,

  • aki a jogosultságot megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik, ÉS
  • a gyermeke a biztosítás időtartama alatt, vagy a biztosítottság megszűnését követő 42 napon belül születik,
  • illetve a 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának időtartama alatt vagy annak megszűnésétől számított 28 napon belül jön világra.

A CSED a szülési szabadság idejére folyósítható, amelynek időtartama 24 hét, vagy 168 nap, melyről az 1997. évi LXXXIII. törvény 40. §-a rendelkezik. A szülési szabadság a gyermek várható születését megelőzően 28 nappal korábban is igényelhető, de legkésőbb a gyermek születésének napjától jár.

Visszamenőleg 6 hónapra nyújtható be igény az ellátásra vonatkozóan. Abban az esetben, ha a kérelmező nem rendelkezik a törvényben meghatározott jogosultságot eredményező biztosítási idővel, úgy méltányosságból kérheti az ellátás megállapítását. Ez esetben az ellátás nem jár alanyi jogon, a hivatal mérlegelésén alapszik.

2021. június 30-ig az ellátás alapja a naptári napi jövedelem 70%-a volt. 2021. július 1-jétől a naptári napi jövedelem 100%-a kerül megállapítása a kismama részére.

A naptári napi jövedelemből 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra. Így a magánszemély által CSED jogcímén megszerzett pénzbeli ellátás 18,5%-kal több, mintha munkabérben részesülne. (Hiszen a nettó jövedelem a bruttó bér 15%-os személyi jövedelemadóval és 18,5%-os társadalombiztosítási járulékkal csökkentett összege, míg a bruttó CSED-ből csak az SZJA kerül levonásra.)

Ha az édesanya még a változás életbelépését megelőző időponttól igényelte a CSED-et, úgy július 1-jétől a naptári napi alap mértéke hivatalból felülvizsgálatra kerül, és ezt követően részére is a magasabb összeget folyósítják.

Cikk írója:
Társadalombiztosítás
HyperCortex Bérszámfejtő és TB szakértő Zrt.
Tanulmányait már a középiskolában közgazdasági területen folytatta, ezután gyakorlatilag elvégzett minden releváns szakmai képzést, mely az adózáshoz, munkaügyi adminisztrációhoz kapcsolódik (Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Bérügyintéző, Társadalombiztosítási ügyintéző, Mérlegképes könyvelő).

Jelenleg is képzi magát, Adótanácsadó tanfolyamon vesz részt. A folyamatos tanulás mellett számos cikket írt már és jelentetett meg online felületeken munkaügyi és az ehhez kapcsolódó adózási témakörökben.

Célja, hogy a megszerzett tudását át tudja adni a cégvezetők részére, akik számára a TB-tervezés fontosságát igyekszik hangsúlyozni tanácsadásai során. Ehhez kiváló fórumok a konferenciák, amiken szívesen vesz részt, hogy a szakmai előadások keretén belül felhívhassa a figyelmet a felelősségteljes munkaügyi, TB- és adótervezésre.