Változások a közigazgatási perek jogorvoslati rendszerében

By |2022-07-28T13:36:14+00:002022. július 28.|

2022. március 1-jétől jelentős változás történt a közigazgatási perek, melyeknek lényeges részét képezik az építési kivitelezéssel kapcsolatos perek, jogorvoslati rendszerében.

Már 2020. április 1-jétől jelentősen megváltozott a bírósági jogorvoslat lehetősége a közigazgatási perek vonatkozásában, hiszen ekkortól felváltotta a megyei szinten kialakított elsőfokú közigazgatási és munkaügyi bíróságokat a regionálisan kialakított, ilyen ügyekben első fokon eljáró nyolc törvényszék (Fővárosi Törvényszék, Budapest Környéki Törvényszék, Debreceni Törvényszék, Győri Törvényszék, Miskolci Törvényszék, Pécsi Törvényszék, Szegedi Törvényszék és Veszprémi Törvényszék) rendszere. Az akkor kialakított rendszerben közigazgatási ügyekben a Kúria járt el másodfokon, amennyiben fellebbezés volt benyújtható az első fokon eljárt törvényszék ítéletével szemben.

A 2022. március 1-jén hatályba lépett változtatás célja az, hogy csökkentse a Kúria ügyintézési terheit, mivel a Kúria elsődleges célja az ítélkezési jogegység biztosítása, így a jogszabály-módosítás értelmében a nyolc törvényszék által hozott elsőfokú ítéletekkel szemben benyújtott fellebbezések által indított másodfokú eljárásokban a Fővárosi Ítélőtábla jár el. A 2022. március 1-jén és azt követően benyújtott fellebbezéseket tehát az egész országra kiterjedően az a bírói fórum bírálja már el.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.