VÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

By |2022-08-26T10:02:48+00:002022. augusztus 26.|

Az építési tervezés és kivitelezési tevékenység szempontjából fontos változások történtek 2022 júniusában, hiszen 2022. június 13-án léptek hatályba az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletet módosító 8/2022 (IV. 14.) BM rendelet rendelkezései, melyek az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítják. Az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet módosítását széleskörű egyeztetés előzte meg, a módosító rendeletet kibocsátó minisztérium igyekezett előzetesen begyűjteni a gyakorlati tapasztalatokat, meghallgatva az érintett szakmai szervezetek véleményét.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításainak egyik célkitűzése volt, hogy kivezesse a főszövegből a nem jogi, hanem műszaki jellegű tartalmakat, beépítse az időközben keletkezett külföldi és hazai gyakorlati tapasztalatokat a Szabályzatba, csökkentse a lehetőségekhez képest az építőipar és az építési kivitelezési tevékenység tűzvédelemhez kötődő költségelemeit.

A módosítás értelmében az építtető, beruházó a már 2022. június 13-án folyamatban lévő kivitelezések esetén választhat, hogy a régi, módosítás előtti szabályokat alkalmazza vagy már az új, illetve módosított szabályok szerint jár el.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.