Recept szerzői jogi védelme

By |2021-07-22T13:46:28+00:002021. július 22.|

Gyakran nézzük át az internetet új receptekért, hogy frissítsük a heti menüt és sokan az eredményt interneten is megosztják, vagy gasztro blogot vezetnek, ezért is merül fel a kérdés, hogy a recept szerzői jogilag védett-e?

A válasz röviden az, hogy igen, egy recept szerzői jog szempontból védett, az irodalmi művek, vagy a szakirodalmi művek esete alá esik, erre a Szerzői Jogi Szakértői Testülettől is van véleményünk. Abban az ügyben értékelték, hogy a receptekben speciális, csak a szerzőre jellemző szófordulatok is megtalálhatóak voltak.

De megjegyezték azt is, hogy ha a recept szövege irodalmi alkotásként önmagában szerzői jogilag nem védett, akkor a receptek összességét, mint adatbázist védi a szerzői jog.

 

recept szerzői jog

 

Ha csak főzünk mire kell figyelnünk?

Jogosan merül fel a kérdés akkor, hogy nem süthetünk egy jó BBQ szegyet csak úgy, ehhez nem nézhetjük meg és használhatjuk fel az interneten található számos receptet?

Szerencsére a recept szerzői jogi védelme nem terjed ki:

  • magára az ételre, tehát az, hogy például valaki BBQ szegyet készít, attól más is készíthet BBQ szegyet, és
  • a receptben található ötletekre sem, tehát nyugodtan kövessük a receptben írt lépéseket és fogásokat.

Szerzői jogi szempontból a recept felhasználása lehet a másolás, többszörözés, nyilvánossághoz közvetítés, de a főzés, sütés nem.

 

Ha blogot vezetünk mire kell figyelnünk?

A receptek szerzői jogi védelme – hétköznapi értelemben – inkább arról szól, hogy ne másoljuk szolgai módon az adott receptet, ha megfőzzük és saját szánk íze szerint készítünk belőle egy blog posztot, vagy videót is, az teljesen jogszerű, de ahogy a phd dolgozatot, a receptet sem másolhatjuk egy az egyben.

Ha idézni szeretnénk egy receptet, azt a szerző és a forrás megjelölésével, az eredeti recept linkjének hivatkozásával tudjuk jogszerűen megtenni. Ha könyvből idézünk, akkor az idézés szabályai szerint rövid, változtatás nélküli szöveget helyezhetünk el blogunkban, a szerző és a könyv megjelölésével.

Ha saját receptjeink szerzői jogi védelmét szeretnék megoldani, akkor:

  • alkalmazzunk digitális jogvédelmi technológiákat,
  • figyeljünk a megosztási platform saját felhasználási szabályaira (pl.: youtube),
  • alakítsunk ki saját licencet, vagy használunk már jól bevált licenceket (pl.: Creative Commons, ami lehetővé teszi a cikk idézését, de csak a szerző és a forrás megjelölésével).

 

Ha a vendéglátásban dolgozunk mire kell figyelnünk?

Alapvetően bármit megfőzhetünk, itt inkább arra kell figyelni, hogy ne használjunk licenc-es receptet felhatalmazás nélkül és bizonyos ételek neve – egyes felhasználási módokban – védett.

Licences recept például az ország tortája, készíthetünk hasonló összetevőkből mi is tortát, de nem hívhatjuk az ország tortájának.

Vagy például az „Original Sacher Torte” megnevezést EU-s védjegy védi. Ha tehát Sacher tortát készítünk, az kiírhatjuk, hogy Sacher torta, de azt már nem, hogy „Eredeti Sacher torta”.

 

Receptek ipari felhasználása

Ipari felhasználás során elsősorban arra kell gondolnunk, hogy ha élelmiszert gyártunk, akkor ott a végeredmény receptjét kell védenünk. Receptet szabadalmaztatni nem lehet, így esetükben is csak a szerzői jogi védelem áll fenn.

Gyakorlatilag így a recept védelme rajtunk múlik, lehet olyan szigorúan őrizni mint a Coca-Cola eredeti receptjét, de arra számítanunk kell, hogy magát az ötletünket itt sem fogja védeni semmi.

Például, ha ízesített vizet készítünk, más is készíthet, de pont ugyanúgy nem tudja készíteni, mint ahogy mi készítettük.

Cikk írója:
Informatikai jog
dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda
Dr. Németh Ádám a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda infokommunikációs jogi szakjogásza. Az Ügyvédi Iroda megalakulása óta foglalkozik elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekkel. Széles körű tapasztalattal rendelkezik a szerzői jog területén.

Munkáját a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnál kezdte, kiváló műszaki szakember kollégáinak köszönheti a műszaki és informatikai gondolkodásmód alapjait, azt, hogy ki tud lépni a sablonos és elavult jogi gondolkodásmód keretei közül.

Fontos számára a felhalmozódott tudás megosztása, ezért üzemelteti az informatikaijog.hu weboldalt, oktat a Milton Friedman egyetemen és segít szakértőként a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak. Gyakorlatban alkalmazható tanácsokkal segít eligazodni ügyfeleinek az adatvédelmi jog világában.

Mára sikerült elérnie, hogy megértse az ügyfeleit és ők is megértsék tolmácsolásában azt, hogy mit szeretne a jog mondani.