Digitális jogvédelem a gyakorlatban

By |2021-08-23T11:44:36+00:002021. augusztus 23.|

digitális jogvédelem

Mi az a digitális jogvédelem?

A digitális jogvédelem, helyesebben digitális jogkezelés (Digital Rights Management) az összefoglaló megnevezése a digitális térben megjelenő, szerzői jogilag védett tartalom kezelésére szolgáló technológiai megoldásoknak.

 

Mire használható a digitális jogvédelem?

Vegyünk egy egyszerű példát!

Szeretnénk oktatóvideókat előfizetéses, vagy egyedi fizetéses rendszerben értékesíteni. Ahhoz, hogy tényleg minden megtekintő kifizesse számunkra a szerzői jogdíjat, ezt csak valamilyen technikai megoldással tudjuk ellenőrizni és védeni. Ha csak feltöltjük a videót a YouTube-ra, akkor mindenki elérheti azonnal.

Tehát a digitális jogvédelmi technika ellenőrzi számunkra, hogy ki tekintette meg a videót, az a személy kifizette-e nekünk a díját (ellenőrzési funkció) és például nem engedi, hogy a megtekintő letöltse a videót (védelmi funkció).

Ha egy szoftvert fejleszt valaki, a digitális jogvédelmi technikák segíthetnek neki, hogy az illegális letöltéseket és használatot ellenőrizze. A szoftver ilyenkor automatikusan adatokat küld a jogosult felé, aki ellenőrizni tudja a licencet, ha pedig nincs licence, akkor le is tudja tiltani a használatot adott IP címen, de pontosan tudni fogja, hogy hol használták a szoftverét licence nélkül.

A digitális jogvédelem tehát a szerzői jogainkat érvényesíti a digitális térben.

 

Milyen megoldások állnak rendelkezésünkre?

Természetesen lehet saját digitális jogvédelmi technológiát is fejleszteni, ez egy szoftver esetében kézenfekvő megoldás.

Azonban, ha csak az internetes felhasználás során szeretnénk videós, vagy zenei tartalmunkat védeni, akkor egyszerűbb a már meglévő, erre tervezett és specifikált keretrendszereket használni.

Ilyen keretrendszer pl.:

  • YouTube tagság létrehozása és a fizetős tartalom megosztása a tagoknak
  • Udemy, ahol online kurzusokat tudunk menedzselni,
  • com, ahol zenés tartalmat tudunk megosztani.

 

Amikor keretrendszert választunk, mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy milyen extra funkciók érhetőek el és mennyit kell fizetni a szolgáltatásért.

Cikk írója:
Informatikai jog
dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda
Dr. Németh Ádám a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda infokommunikációs jogi szakjogásza. Az Ügyvédi Iroda megalakulása óta foglalkozik elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekkel. Széles körű tapasztalattal rendelkezik a szerzői jog területén.

Munkáját a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnál kezdte, kiváló műszaki szakember kollégáinak köszönheti a műszaki és informatikai gondolkodásmód alapjait, azt, hogy ki tud lépni a sablonos és elavult jogi gondolkodásmód keretei közül.

Fontos számára a felhalmozódott tudás megosztása, ezért üzemelteti az informatikaijog.hu weboldalt, oktat a Milton Friedman egyetemen és segít szakértőként a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak. Gyakorlatban alkalmazható tanácsokkal segít eligazodni ügyfeleinek az adatvédelmi jog világában.

Mára sikerült elérnie, hogy megértse az ügyfeleit és ők is megértsék tolmácsolásában azt, hogy mit szeretne a jog mondani.