Munkaidő és munkarend

By |2022-01-06T10:21:33+00:002022. január 6.|

Gyakran keverik a munkaidő és a munkarend fogalmát, pedig a kettő nem ugyanazt jelenti. Érdemes tisztázni, hogy mi a különbség és mi az összefüggés a kettő között.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) 86. § bekezdés szerint a munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. Előkészítő vagy befejező tevékenység minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni (pl. munkagépek be- és kikapcsolása).

A napi munkaidő lehet

  • általános teljes napi munkaidő, ami főszabály szerint 8 óra, de ez legfeljebb 12 órára emelhető készenléti jellegű munkakör, valamint a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója esetén; VAGY
  • részmunkaidő.

Amennyiben a felek a munkaszerződésben nem állapodnak meg eltérően, akkor úgy kell tekinteni, hogy a munkavállaló teljes munkaidőben kerül alkalmazásra.

A munkaidő tehát a ledolgozandó órák mennyiségét adja meg.

Az Mt. 96. § (1) bekezdés szerint a munkaidő-beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg, ez az úgynevezett munkarend. Tehát a munkaidő beosztásának joga és kötelezettsége elsősorban a munkáltatót illeti meg, illetve terheli, amely esetben a munkarend kötött.

Amennyiben a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedi, a munkarend kötetlen. A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.

A munkarend segítségével kerül meghatározásra, hogy melyik napokon, mettől meddig kell teljesíteni a munkaidőt. Azaz a munkarend a munkaidő teljesítésének kerete.

Ha a munkarend kötetlen, akkor is meghatározásra kerül a munkaidő teljesítésének kerete, csak nem a munkáltató, hanem a munkavállaló által. Ez esetben is ugyanannyi órát kell a munkavállalónak ledolgoznia, azaz a ledolgozandó munkaidő mértékét a munkarend nem befolyásolja.

Cikk írója:
Munkajog
Antalóczy Ügyvédi Iroda
Az Antalóczy Ügyvédi Iroda a magyar ügyvédi irodák közül azzal tűnik ki, hogy kifejezetten munkajogra szakosodott, és kapcsolódó cégjogi, szerződési jogi, versenyjogi tanácsadást, illetve képviseletet is vállal.

Az irodavezető, dr. Antalóczy Adrienn LL.M. ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Munkanyelve a magyar és angol, ezen kívül társalgási szinten beszél németül. Nemzetközi ügyvédi irodáknál szerzett gyakorlatot és saját praxisában is elkötelezett maradt a magas szakmai színvonalú, ugyanakkor ügyfélbarát munka mellett.

Rendszeresen publikál munkajogi cikkeket, tanulmányokat munkajogi és HR szakportálokon, munkajogi tárgyú folyóiratokban és egyéb kiadványokban, továbbá munkajogi tárgyú előadásokat tart.

Ügyvédi tapasztalata szerint a munkajog területén a megelőzés hatékonysága mérhető. Mind pénzben, mind időben sokkal többe kerül ugyanis a vitás helyzetek utólagos megoldása, illetve a helytelen gyakorlat megreformálása, mint amikor egy cég előrelátóan, szakszerű munkajogi támogatással építi fel és működteti a munkaszervezetet.

További cikkeink amik érdekelhetik

Az egészségügyi adatok titkosítása és az érintett hozzáférési joga

A minap az egyik nagy forgalmú magánrendelő mint adatkezelő az én kifejezett érintetti kérésemre sem küldte el titkosítatlan emailben a […]

2022.09.07.
Vállalkozások Munkaerő Támogatása Program

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján. Feltétele, hogy olyan álláskeresőt […]

2022.09.23.
Közigazgatási jogorvoslati rendszer

Az utóbbi években a közigazgatási jogorvoslati rendszer számos nagy változáson esett át, ezen átalakítások közül talán minden Ügyfél számára a […]

2022.09.08.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...