A próbamunka tilos, de akkor mit szabad?

By |2021-08-03T11:58:33+00:002021. augusztus 3.|

próbamunka

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) kizárólag a próbaidő intézményét ismeri. A próbamunka fogalom bár elterjedt, sokan nem tudják, hogy tilosban járnak, ha ingyenes, illetve bejelentés nélküli próbamunkát végeztetnek. De akkor mit szabad?

 

A próbaidő és próbamunka elhatárolása

Az Mt. 45. § (5) bekezdés alapján a legfeljebb 3 hónapos próbaidő esetén a felek között munkaszerződéssel létrejött a munkaviszony. Az Mt. 79. § (1) bekezdés szerint a próbaidő tartama alatt akár a munkáltató, akár a munkavállaló azonnali hatállyal és indokolás nélkül szüntetheti meg a munkaviszonyt.

A próbamunka fogalmát ezzel szemben az Mt. nem határozza meg, ezt az intézményt nem ismeri. Gyakran a fekete foglalkoztatás egyik formája, amikor jogviszony és hatósági bejelentés, illetve gyakran fizetés nélkül végeztetnek el valamely munkát vagy munkafolyamatot.

 

A próbamunka tilalma nem zárja ki az interjún történő tesztelést

Felmerül a kérdés, hogy ha a próbamunka tilos, akkor lehet-e és milyen keretek között tesztelni a jelölteket a kiválasztási eljárás során?

A tesztelés általában a jelentkezők készségeinek, képességeinek vagy gyakorlati tapasztalatának felmérésére irányul. Attól függően, hogy a tesztelés elméleti vagy gyakorlati tudás felmérésére vonatkozik, szóba jöhet fiktív feladat (pl. kitalált eset, szituáció) megoldása vagy valamely gyakorlati tudás bemutatása.

A fentiekből az is következik, hogy a tesztelés valamely részfeladat ellátásával elvégezhető, nem kell egy teljes, valódi munkafolyamatot ellátni. Ezáltal a tesztelés nem is lehet olyan időigényes.

 

Példák jogszerű tesztelésre:

Példa-1: a vezetéstechnika igazolására a kamionsofőr beparkol egy szűk helyre.

Példa-2: a szaktudás felmérése céljából a könyvelő egy fiktív esetben ismerteti, hogy milyen adó- és járulékterheket vonna le a kifizetett összegből és miért.

Példa-3: a helyzetmegoldó képesség és a stressztűrés felmérésére az ügyfélszolgálatosnak kitalált szituációt szükséges rögtönzéssel megoldania.

 

A jogellenes próbamunka helyett egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka

Ha a fentiek szerinti egyszerűbb, rövidebb időt igénybe vevő tesztelése nem alkalmas arra, hogy teljes körűen fel tudja mérni a munkáltató a jelentkező alkalmasságát a munkakör betöltésére, akkor nem marad más lehetőség, mint a munkaviszony létesítése.

Az Mt. szerinti egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka esetén a munkáltatónak kisebb adminisztrációs terhei merülnek fel, így alkalmas lehet a próbamunka jogszerű elvégeztetésére.

 

Cikk írója:
Munkajog
Antalóczy Ügyvédi Iroda
Az Antalóczy Ügyvédi Iroda a magyar ügyvédi irodák közül azzal tűnik ki, hogy kifejezetten munkajogra szakosodott, és kapcsolódó cégjogi, szerződési jogi, versenyjogi tanácsadást, illetve képviseletet is vállal.

Az irodavezető, dr. Antalóczy Adrienn LL.M. ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Munkanyelve a magyar és angol, ezen kívül társalgási szinten beszél németül. Nemzetközi ügyvédi irodáknál szerzett gyakorlatot és saját praxisában is elkötelezett maradt a magas szakmai színvonalú, ugyanakkor ügyfélbarát munka mellett.

Rendszeresen publikál munkajogi cikkeket, tanulmányokat munkajogi és HR szakportálokon, munkajogi tárgyú folyóiratokban és egyéb kiadványokban, továbbá munkajogi tárgyú előadásokat tart.

Ügyvédi tapasztalata szerint a munkajog területén a megelőzés hatékonysága mérhető. Mind pénzben, mind időben sokkal többe kerül ugyanis a vitás helyzetek utólagos megoldása, illetve a helytelen gyakorlat megreformálása, mint amikor egy cég előrelátóan, szakszerű munkajogi támogatással építi fel és működteti a munkaszervezetet.