VÁLTOZTAK AZ ÉPÍTÉSÜGYI SZAKMAGYAKORLÁS SZABÁLYAI

By |2022-08-11T06:08:26+00:002022. augusztus 11.|

2022. április 01-jén lépett hatályba a 618/2021. (XI. 8.) Korm. rendelet, amely számos helyen módosítja, illetve kiegészíti az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013 (VII.11.) kormányrendeletet.

A módosítás alapvetően három fő területet érint, elsődlegesen pontosítja, kiegészíti a szakmagyakorlási jogosultság megszerzésére vonatkozó korábbi szabályokat, módosítja továbbá a továbbképzési és vizsgarendszer – az eddigi tapasztalatokon alapuló – szabályozását, valamint a szakmagyakorlás és a továbbképzési szabályok megsértőivel szemben többlépcsős szankciórendszer kialakítását irányozza elő.

Az új jogszabály reagál az építésügyi gyakorlati tevékenység változásaira az elmúlt években és a gyakorlat új igényeire is, amikor például a tájépítészeti tevékenységet végzők számára előirányozza, hogy az általános építészeti ismereteken túlmenően milyen speciális ismeretek megszerzésére van szükség, vagy amikor az általános műszaki ellenőri tevékenységen belül megkülönbözteti azon speciális építésügyi tevékenységeket ( például: műemléki építésügyi terület vagy táj-és kertépítészeti tevékenységek), amelyeket csak a nevezett speciális területeken  szakmai gyakorlatot szerzett műszaki ellenőr láthat el.

A hivatkozott változások elsődlegesen az építésügyi területen dolgozókat érintik, de közvetetten egyértelműen az építtetők és az épületeket igénybe vevők érdekeit szolgálják.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.

További cikkeink amik érdekelhetik

A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.
Vállalkozások regionális munkaerő támogatása 

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50%-a vagy 75%-a, de megállapításkori […]

2022.09.22.
Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...