E-bejelentő – Mire jó, mire használható?

By |2022-06-07T07:40:18+00:002022. június 7.|

2022. február 1-jétől érhető el a https://e-bejelento.gov.hu weboldal, amelyen a víz-, gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokkal kapcsolatos adatváltozások online és díjmentes bejelentésére van lehetőség a honlapon regisztrált közműszolgáltatók irányába.

A megváltozott adatok átvezetése mindenképpen szükséges és kiemelten hasznos különösen ingatlanok adásvétele során, ahol a közüzemi szolgáltatások feltétlenül átírására kell, hogy kerüljenek az új tulajdonosok részére.

A szolgáltatás célja

Annak lehetővé tétele, hogy a fent említett közműszolgáltatásokra vonatkozó adatváltozási bejelentéseket (tulajdonosváltást, névváltozást, elhalálozást, bérleti szerződés miatti használatváltozást stb.) a fogyasztók minél gyorsabban és kényelmesebben tudják intézni. Gondoljunk csak bele, ezidáig mennyi időt vehetett igénybe az, hogy egy ingatlan adásvétele esetén legalább három különböző közműszolgáltatót, három különböző helyen, külön időpontok foglalásával mindenképpen fel kellett keresni a közüzemi szolgáltatások átírása érdekében.

A szolgáltatás igénybevételének menete

Jó tudni, hogy a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos adatok változását a fogyasztónak főszabály szerint 15 napon belül be kell jelentenie a közműszolgáltatóknak. A szolgáltatás honlapon történő igénybevételéhez szükség van Ügyfélkapura. Az ügyfélkapus azonosítást követően első alkalommal meg kell adni azoknak a közműszolgáltatóknak az adatait, amelyeknél a fogyasztó a fent említett közműszolgáltatások valamelyikével rendelkezik. A közműszolgáltatók adatai legkönnyebben korábbi általuk kiállított számlák alapján adhatóak meg (fontos és kötelező a felhasználási hely pontos címének megadása, emellett megadható a felhasználási hely azonosítója, a felhasználó szolgáltatói azonosítója és a szerződés azonosítója is). A szolgáltatók adatainak megadása után van lehetőség az érdemi ügyintézésre, az adatváltozás-bejelentésére.

Ehhez elsőként az intézni kívánt ügytípust (tulajdonos-, névváltozás stb.) szükséges kiválasztani. Ezt követően kell kijelölni azt a korábban általunk megadott közműszolgáltatót, amely felé az adatváltozást be kívánjuk jelenteni. A közműszolgáltató kiválasztása után kell megadni a változással érintett adatokat. Ezt követően van lehetőség az adatváltozás beküldésére.

A honlap tájékoztatása szerint az adatváltozás-bejelentés ‒ első alkalommal történő használat esetén is ‒ egy gyakorlott, digitális ismeretekkel rendelkező felhasználónak körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A távlati elképzelések

A honlap tájékoztatása szerint mostanáig 37 víz-, gáz- áram- és távhőszolgáltató csatlakozott az online szolgáltatáshoz. Mivel a közműszolgáltatóknak is érdekükben áll a gyorsabb és kevesebb személyes ügyfélkapcsolattal járó ügyintézés, ezért várható, hogy további közműszolgáltatók fognak csatlakozni. Emellett, a telekommunikációs szolgáltatók csatlakozása is folyamatban van annak érdekében, hogy a fogyasztók még szélesebb körben, gyorsabban és kényelmesebben tudják az adatváltozással kapcsolatos ügyeiket intézni.

Személyes ügyintézés

Ha nem online szeretnénk intézni a fent említett közműszolgáltatásokkal kapcsolatos adatváltozásokat, de egy helyen szeretnénk az adatváltozást bejelenteni, akkor erre lehetőségünk van személyesen is az ország bármelyik kormányablakában (központi telefonszám: 1818, központi honlap: https://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok).

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.
Közigazgatási jogorvoslati rendszer

Az utóbbi években a közigazgatási jogorvoslati rendszer számos nagy változáson esett át, ezen átalakítások közül talán minden Ügyfél számára a […]

2022.09.08.
Vállalkozások Munkaerő Támogatása Program

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján. Feltétele, hogy olyan álláskeresőt […]

2022.09.23.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...