Munkavállalók képzése

By |2021-11-03T14:42:24+00:002021. november 3.|

 

A pályázatok 2021. október 1-től nyújthatóak be az év végéig!

A vállalkozások életében az egyik legfontosabb dolog a munkavállalók képzése, hiszen ez is hozzájárul a versenyképességük megtartásához. Most pedig megjelent az a pályázat, amelyből ezt finanszírozhatja. Az új ciklus egyik kedvelt operatív programjának, a GINOP Plusznak megjelentek már az első felhívásai. A cikkünkben részletezett felhívás a vállalkozások munkaerőforrásának képzését, fejlődését támogatja.

 

Amit a pályázatról tudni érdemes

A felhívásra mikro-, kis- és középvállalatok pályázhatnak abban az esetben, ha rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel. Továbbá a nagyvállalatok is részt vehetnek rajta, esetükben pedig 2 teljes lezárt üzleti év az elvárás. Mivel GINOP Plusz, ezért a Pest megyei, valamint a vidéki vállalkozások támogatási kérelmeit bírálják el.

A pályázatok benyújthatóak önálló, valamint együttes kérelemként. Előbbi esetében a pályázó kizárólag saját munkavállalói számára valósít meg egy vagy több, belső vagy vásárolt szolgáltatásként megvalósuló „külső” képzést, utóbbinál pedig beszállítói integrátor pályázhat. Az együttes kérelem a beszállítói integrátor saját munkavállalóinak és a beszállító(k) munkavállalóinak közös képzését tartalmazza. Az ilyen kérelemben foglalt képzések is lehetnek belső, vagy vásárolt szolgáltatásként megvalósuló külső képzések.

 

Munkavállalók képzése

Pontosan milyen képzések számolhatóak el? A felhívás ezt négy pontban különbözteti meg:

Szakmai ismeretre irányuló képzések: olyan képzések, amely szakmai képzés vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatás, vagy valamely foglalkozás, munkakör, vagy munkatevékenység magasabb szintű végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. Ilyen lehet például a létesítmény energetikus, a raktárvezető, gyártósori eszközök összeszerelési, vagy targoncavezetői képzés.

Soft skill képzés: a munkaerő-piacon széleskörűen alkalmazható kompetenciák megszerzésére, vagy fejlesztésére irányuló képzés. Ez szakmától, ágazattól független. Például kommunikációs képzések, vezetői készségek fejlesztését célzó tanfolyamok, vagy projekt alapú csapatmunka képzés.

Információs és kommunikációs (IKT) technológiákra irányuló képzés: olyan képzés, amely digitális technológia használatához vagy alkalmazásához szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. Többek között ide sorolhatóak az irodai szoftverek elsajátítására való képzések, CNC programozási ismeretek, vagy java programozói ismeretek megszerzésére irányuló képzések.

Nyelvi képzések: a nyelvtudás és nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása, nyelvi képzéseken, tanfolyamokon keresztül.

Fontos kitétel, hogy mikro-, kis – és középvállalatok esetében legalább 3 fő, nagyvállalatok esetében legalább 8 fő képzése szükséges a támogatás megigénylésére.

 

A támogatás

Az elszámolható költségek közé tartozik magának a képzésnek a költsége, valamint a képzésen való részvétel miatt kieső munkaidőre jutó bruttó bér – tehát, a támogatás összege képzési költségből, valamint bértámogatásból áll. Utóbbi igénylése opcionális!

Az egy főre jutó maximálisan elszámolható képzési költség 200 000 Ft, ami bizonyos szempontok teljesülése esetén (hátrányos helyzet, Szabad Vállalkozási Zóna, kiemelt ágazat, IKT képzések) 300 000 forintra is felemelhető.

A támogatás összege nagyvállalatok esetén maximum 100 millió Ft, mikro-, kis és középvállalkozások esetén maximum 50 millió Ft.

A támogatás mértéke nagyvállalatoknál 50%, mikro- és kisvállalkozásoknál 70%, középvállalkozások esetében pedig 60%.

 

 

Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás – Bértámogatás I.

A munkáltatók 2021. szeptember 15-től kérelmet nyújthatnak be munkatapasztalat szerzést elősegítő fix 90 napos támogatásra, amennyiben alacsony iskolai végzettségű regisztrált álláskeresőt szeretnének foglalkoztatni munkaviszony keretében, teljes munkaidőben, vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben.

A hirdetményt ezen a linken érhetik el.

 

Vállalkozások munkaerő támogatása – Bértámogatás II. 

A munkáltatók vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek 2021. június 1-től, amennyiben olyan regisztrált álláskeresőt szeretnének alkalmazni munkaviszony keretében, aki 25 év alatti, vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskereső. A támogatás folyósításának időtartama fix 6 hónap, amely utólag kerül folyósításra a havi elszámolások benyújtása után.

A hirdetményt ezen a linken érhetik el.

 

Munkaerő fejlesztési támogatás – Bértámogatás III. 

Legújabb bértámogatási formaként jelent meg 2021.10.01-től a munkaerő fejlesztési támogatás. A meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozások a támogatás összegét munkahelyi képzések költségére és bértámogatásra fordíthatják, hogy növelni tudják termelékenységüket és alkalmazkodóképességüket a változó piaci helyzetekhez igazodva.

A hirdetményt ezen a linken érhetik el.

Cikk írója:

Böngésszen tovább cikkeinkben

Élhető települések (TOP Plusz-1.2.1-21)

  A támogatási kérelem benyújtási határideje és módja a Felhívás területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében található.   Cél a települések […]

2021.11.24.
Épületenergetikai fejlesztések pályázati támogatás közép és kivállalkozok részére

Épületenergetikai fejlesztések hamarosan pályázatból is megvalósíthatóak lesznek – 2022 áprilisában várhatóan megnyílik a felhívás! A pályázatok benyújtása 2022. április 20. […]

2022.04.07.
Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása!

    Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása  A benyújtás szakaszosan történik, pályázni a kiírás megjelenésének időpontjától kezdődően a keret […]

2022.05.10.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...