Kriptovaluta adóamnesztia gyomorgörcsért cserébe

By |2021-09-09T07:16:58+00:002021. augusztus 17.|

kriptovaluta

2021. június 9-én publikálásra került az SZJA törvény jövő évi módosítása. Ez többek között 2022-től kedvezményes adókulccsal adóztatja a bárki számára megköthető/elérhető ügyletben kriptovaluta átruházása, átengedése révén nem kriptoeszközben szerzett vagyoni értéket. A kedvezményes adókulcs mértéke 15%, szemben a korábbi 26,5 és 30,5%-kal. A kedvezményes adókulcsnak joggal örülhetnek az érintettek, hiszen az adómérték feleződéséről van szó, arról nem is beszélve, hogy a jogalkotó lehetővé tett a jogszabály 2021. évre történő alkalmazását is, és hát ki ne választaná a fele akkora adókulcsot.

Azonban az új SZJA törvény meghirdet egy adóamnesztiát is, miszerint ha a magánszemély a 2021. adóévet megelőzően kriptoeszköz átruházására, átengedésére tekintettel jövedelmet nem állapított meg, valamennyi kriptoeszközre kötött ügylete tekintetében alkalmazhatja az SZJA Tv 67/C. § paragrafusát (Figyelem, ha valaki most megnyitja az SZJA törvényt, a hivatkozott paragrafust nem találja, mert az csak a 2022. évi törvény része, ezért így érdemes keresni) azzal, „hogy az említett ügyletek eredményét 2022. évi ügyleti eredményként veszi figyelembe.”

Fordítsuk ezt le a saját nyelvünkre

Először próbaképpen, majd egyre intenzívebben kezdünk el kriptovalutával ügyleteket kötni. A piac nem szabályozott, amúgy sem látja senki, mit csinálunk. Ezért nem valljuk be és nem is adózzuk le a szerzett jövedelmünket. Amúgy is irreálisan magasnak tartjuk annak adóterhét. Aztán rájövünk arra, hogy a blokklánc technológia, bár nem nevesíti a felhasználót, de mindennek nyoma marad. A visszakövetés nem ördöngösség, ezért aggódni kezdünk. Végre 2021-ben jön a jó hír, hogy ezután csak 15%-os adót kell fizetni, és akár a korábban bevallani elmulasztott bevételeket is leadózhatjuk kedvezményes adókulccsal.

DE itt jön a csavar az ügyletben!

2021-ről tisztességes adófizetőként bevalljuk a kriptovaluta ügyleteink eredményét, mely adókulcsa már csak 15%. Ezzel nyilatkozunk arról, hogy igen, szereplők vagyunk a piacon. Szükség esetén feltárjuk a tárcánkat, illetve annak azonosítóját, mely alapján ellenőrizhető az ügylet. Igenám, de ha van jelenünk, akkor nagy eséllyel volt múltunk is, és az adóhatóságnak már van mi alapján ellenőriznie minket, nekünk pedig nincs lehetőségünk 2021-re (2022. május 20-ig) bevallani és leadózni a múltbeli kriptovaluta ügyletekből származó eredményeinket, mert azt legkorábban csak 2022-re, azaz 2023. május 20-ig tehetjük meg.

Ha valaki elírásra gyanakszik, és úgy gondolja biztosan be lehet az adót vallani a 2021. évi bevallásban, sajnos el kell, hogy keserítsem. A NAV-hoz intézett írásbeli kérdésünkre a fent leírtaknak megfelelő választ kaptunk.

 

Ha többet szeretne megtudni a kriptovaluták adózásáról, jöjjön el a

KRIPTOVALUTA KONFERENCIA – IGAZODJON EL A BITCOIN ÉS MÁS KRIPTOPÉNZEK VILÁGÁBAN!

rendezvényre, ahol több neves szakember mellett Papp Tibor is tart előadást.

Cikk írója:
Adózás, számvitel
Írisz Office Könyvelő és Adótanácsadó Zrt., Hypercortex Bérszámfejtő és TB szakértő Zrt., Ecocreative Gazdasági Tanácsadó Zrt.
2000-ben tette le az Írisz Office csoport alapkövét, amely az alapítása óta töretlenül növekszik.

Papp Tibor az adótervezés Magyarországi nagykövete. Rendszeresen tart a témában előadást cégvezetőknek, gazdasági döntéshozóknak, továbbá tanítja adótervezésre a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóit.

Szószólója a magyar adózási, pénzügyi és vezetői döntéstámogatási lehetőségek megismertetésének, kihasználásának, ami lehetőséget biztosít a magyar termelékenység rövid távon történő nyugat-európai szintű felzárkóztatására.

Kezdeményezésének és szakmai koordinálásának eredménye ez a honlap, amely nemcsak jogi információt ad az olvasóknak, de lehetőséget biztosít arra is, hogy a megoldást kereső személy akár egyszerre kapjon jogi és adózási szakértőtől komplex, háromoldalú tanácsadást, megsokszorozva ezzel a konzultációk eredményességét.

További cikkeink amik érdekelhetik

Változások a közigazgatási perek jogorvoslati rendszerében

2022. március 1-jétől jelentős változás történt a közigazgatási perek, melyeknek lényeges részét képezik az építési kivitelezéssel kapcsolatos perek, jogorvoslati rendszerében. […]

2022.07.28.
Széchenyi Kártya Program MAX

A Széchenyi Kártya Program segítségével államilag támogatott, kedvezményes vállalati hitelt vehetnek igénybe a vállalkozások, hozzásegítve őket céljaik eléréséhez.

2022.08.16.
VÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Az építési tervezés és kivitelezési tevékenység szempontjából fontos változások történtek 2022 júniusában, hiszen 2022. június 13-án léptek hatályba az 54/2014. […]

2022.08.26.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...