A FIDIC-szerződések alkalmazása Magyarországon

By |2022-03-03T12:57:59+00:002022. március 3.|

A FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs – Conseils) nevű szervezetet 1913-ban alapította a belga, francia és svájci nemzeti mérnöki szervezet. A mára már közel száz nemzeti mérnöki szervezetet tömörítő nemzetközi federációnak Genfben van a központja.

A FIDIC legismertebb tevékenysége, hogy építési beruházások, projektek kivitelezésében dolgoz ki szerződéses feltételeket. Ennek első megjelenési formája az 1957-ben publikált úgynevezett Vörös Könyv (Red Book) volt. A Vörös Könyvnek és a későbbiek folyamán publikált könyveknek az alapja jogi értelemben az angolszász jog, az angolszász jogi gondolkodás.

Tekintettel a FIDIC növekvő aktivitására, továbbá az egyes nagyberuházások nemzetközi finanszírozására, valamint a globális pénzügyi szervezetek (Világbank, EBRD stb.) támogatására a kontinentális európai jog országaiban is egyre gyakrabban alkalmazzák a FIDIC szerződési feltételeket.

A kontinentális európai jog országaiban, így Magyarországon is időről időre visszatérő kérdés, mennyiben lehet ezen országokban alkalmazni, átvenni a FIDIC rendelkezéseit. Általános értelemben az mondható, hogy például Magyarországon a FIDIC szerződési rendelkezései egy az egyben nem vehetők át, azokat összhangba kell hozni a hatályos magyar építési jog rendelkezéseivel. A konkrét esetekben izgalmas, ugyanakkor rendkívül nehéz jogi feladatról van szó, ugyanis a magyar kógens építési jogszabályok területi hatálya egyértelműen kiterjed a Magyar Köztársaság területén folytatott építőipari kivitelezési tevékenységre.

A jogi szempontból megfelelően összehangolt, FIDIC rendelkezéseket is tartalmazó, építőipari szerződéseknek Magyarországon több szempontból is kiemelt jelentőségük van. E vonatkozásban két szempontra hívnám fel a figyelmet. Egyrészt az építésügyi hatóságok ellenőrzési eljárásainak is egyik fontos alapja a kivitelezési tevékenység alapjául szolgáló szerződések, másrészt jogvita esetén a jogvitát eldöntő szerv is a szerződések, illetve ezek esetlegesen jogellenes rendelkezései esetén a mögöttes kógens jogszabályok alapján dönt a jogvitákban.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.

További cikkeink amik érdekelhetik

Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.
ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.
Az egészségügyi adatok titkosítása és az érintett hozzáférési joga

A minap az egyik nagy forgalmú magánrendelő mint adatkezelő az én kifejezett érintetti kérésemre sem küldte el titkosítatlan emailben a […]

2022.09.07.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...