ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

By |2022-09-02T09:52:44+00:002022. szeptember 2.|

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési műszaki ellenőr alkalmazását. A következő esetekben kötelező az építési műszaki ellenőr alkalmazása: ha a kivitelezési tevékenységet két vagy több fővállalkozó végzi, vagy ha az építési kivitelezési tevékenység a közbeszerzési törvény hatály alá esik, vagy ha műemlékvédelem alatt álló épületet érint a kivitelezési tevékenység, vagy ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített kivitelezésről van szó, vagy ha építtetői fedezetkezelő is közreműködik a kivitelezési folyamatban. Minden más esetben az építtetőn múlik, hogy alkalmaz-e építési műszaki ellenőrt.

Az építési műszaki ellenőr a megrendelő építtetőt segíti, mivel ellenőrzi a kivitelezési tevékenység elvégzésének szakszerűségét, a beépítésre kerülő anyagokat a megfelelőség és a vonatkozó szerződésben meghatározott paramétereknek való megfelelőség szempontjából, megteszi az építtető nevében a kivitelezés során a szükséges nyilatkozatokat. Mivel a kivitelezések elsöprő többségében az építtető nem építési, kivitelezési szakember, így rendkívül fontos segítséget, támogatást tud nyújtani az építési műszaki ellenőr az őt megbízó építtetőnek. Az előbbiekből kifolyólag egyértelmű, hogy az építési műszaki ellenőr költségeit nem érdemes megspórolni, mivel az így eszközölt kiadás az esetek jelentős részében sokszorosan megtérül, mivel ily módon a kivitelezést végző szakemberek és a beépítésre kerülő anyagok állandó szakmai kontroll alatt vannak, megelőzve ily módon sok későbbi vitát, pereskedést.

Számos esetben előfordul, hogy maga a kivitelező cég ajánl az építtetőnek műszaki ellenőrt. Célszerű az ilyen ajánlásokat is fenntartásokkal kezelni, mivel az optimális eset az, amikor az építési műszaki ellenőr minden szempontból független a kivitelezést végző cégtől, tehát még csak barátság vagy évtizedes ismeretség sem fűzi a kivitelező cég vezetőihez. Praxisunkban olyan eset is előfordult már, hogy a kivitelező cég magasabb vállalkozó díjat helyezett kilátásba az építtető számára, amennyiben építési műszaki ellenőrt bíz meg, mintha nem él ezzel a jogosultságával. Ilyen esetekben érdemes építtetőként gyanakodni a tekintetben, vajon a kivitelező cég miért akar minket ilyen eszközökkel is az építési műszaki ellenőr alkalmazásától eltántorítani.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.

További cikkeink amik érdekelhetik

ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.
Az egészségügyi adatok titkosítása és az érintett hozzáférési joga

A minap az egyik nagy forgalmú magánrendelő mint adatkezelő az én kifejezett érintetti kérésemre sem küldte el titkosítatlan emailben a […]

2022.09.07.
VÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Az építési tervezés és kivitelezési tevékenység szempontjából fontos változások történtek 2022 júniusában, hiszen 2022. június 13-án léptek hatályba az 54/2014. […]

2022.08.26.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...