A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok mint a nagy értékű építési projektek lehetséges megvalósítási formái Magyarországon

By |2021-12-14T10:01:15+00:002021. december 14.|

A Magyarországon nagy értékű ingatlanbefektetéseket, építési projekteket tervező üzletemberek által nagyon gyakran ismételt kérdés, hogy milyen jogi formában célszerű ezeket a befektetéseket létrehozni.

A jogszabályi rendelkezések szerint nyilvános részvénytársaság formájában lehet alapítani szabályozott ingatlanbefektetési társaságot, amelyet a magyar adóhatóság mint ilyet vesz nyilvántartásba. Ezen nyilvános részvénytársaságok törzstőkéje a minimum 5 milliárd forintos összeget kell, hogy elérje. Az ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó szabályozás szerint, ezen társaságok kizárólag olyan ingatlanok értékesítésével, bérbeadásával, üzemeltetésével, ingatlankezelésével, vagyonkezelésével és építési projektek szervezésével foglalkozhatnak, amelyek ezen nyilvános részvénytársaságok tulajdonát képezik.

Az ingatlanbefektetési társaság nem rendelkezhet részesedéssel más társaságban, kivéve projekttársaságokban, más szabályozott ingatlanbefektetési társaságokban, vagy fő tevékenységként építési projektek szervezését végző társaságokban. Az ingatlanbefektetési társaság teljes jegyzett tőkéjének teljes névértékéhez képest legalább 25 %-os részesedést kell kitennie azon részvényeknek, amelynek tulajdonosai egyénileg (közvetlenül és közvetve) a teljes jegyzett tőke teljes névértékének legfeljebb 5 %-át birtokolhatják. Biztosítók és pénzintézetek közvetlenül a közgyűlési szavazatok maximum 10-át birtokolhatják. Szabályozott ingatlanbefektetési társaság közvetlenül vagy közvetve mindösszesen 10%os részesedést birtokolhat másik szabályozott ingatlanbefektetési társaságban.

Fontos megjegyezni, hogy a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok és előtársaságaik mentesülnek a helyi iparűzési adó és a társasági adó megfizetése alól, továbbá, az adott ingatlan tulajdonjogának vagy vagyoni értékű jogának megszerzéséért csupán 2%-os vagyonszerzési illetéket kell megfizetniük.

Cikk írója:
Építési jog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Balázs Tamás a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás vezető partnere. 1992 óta ügyvéd, fő szakterülete az építési jog. Közel 70 szakmai tanulmány és cikk szerzője elsődlegesen az építési jog területén.

1999-től a Deutscher Anwaltverein ingatlan- és építési jogi szekciójának, valamint a nemzetközi építési jogi szakcsoportnak tagja, mint egyedüli nem Németországban bejegyzett ügyvéd. Rendszeresen vesz részt az Európai Unió jogával kapcsolatos tanulmányok elkészítésében, valamint ilyen konferenciákon előadóként.

2010-től a Lengyel Kereskedelmi Kamara mellett működő Nemzetközi Választott Bíróság tagja. 2011-ben a Nemzetközi FIDIC-képzés résztvevőjévé vált. 2016-tól Magyarország képviselője a European Society of Construction Law nemzetközi szakmai szervezetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar állandó előadója, oktatója és 2019-től pedig tiszteletbeli tanára.

További cikkeink amik érdekelhetik

Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.
Vállalkozások regionális munkaerő támogatása 

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50%-a vagy 75%-a, de megállapításkori […]

2022.09.22.
ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...