Az ingatlan rendeltetési módjának, rendeltetési egység számának változtatása

By |2022-01-21T10:49:49+00:002022. január 21.|

Említésre érdemes, hogy egy 2021. évi jogszabály-módosítás következtében az ingatlan rendeltetési módjának vagy rendeltetési egység számának megváltoztatását eredményező építési tevékenység megkezdését megelőzően bejelentést kell tenni az ingatlan fekvése szerint illetékes polgármesterhez (Budapesten a kerületi polgármesterhez). Fontos kiemelni, hogy ez a bejelentési kötelezettség csak olyan esetekben áll fent, amelyeknél az elvégezni kívánt építési tevékenység nem építési engedélyhez kötött.

A bejelentés keretében az adott ingatlan fekvése szerinti önkormányzat által megalkotott településkép védelméről szóló helyi önkormányzati rendelet mellékletében meghatározott kérelmet és az ott előírt mellékleteket kell a polgármesternek benyújtani.

A polgármester a bejelentést 15 napon belül megvizsgálja, és ha az megfelel a jogszabályoknak (bejelentést előíró jogszabálynak, a helyi építési szabályzatnak és a településkép védelméről szóló helyi önkormányzati rendeletnek), valamint illeszkedik a településképbe, akkor tudomásul veszi a bejelentésben megjelölt építési tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy a rendeltetési mód vagy rendeltetési egység szám változását eredményező építési tevékenység megkezdhető. Ellenkező esetben a polgármester a tervezett építési tevékenységet megtiltja, amely azzal jár, hogy a tervezett építési tevékenység nem kezdhető meg.

Ha a polgármester tudomásulvételi döntését követően az építési tevékenységet a bejelentésben foglaltak szerint elvégzik és az így létrejött eredmény megfelel a helyi építési szabályzatnak, akkor a polgármester erre irányuló külön kérelem esetén 15 napon belül a rendeltetési mód vagy rendeltetési szám változásáról hatósági bizonyítványt állít ki, amely a bekövetkezett változás ingatlan-nyilvántartásba való átvezetéséhez szükséges.

A polgármester feladata a bejelentési kötelezettség teljesítésének és a bejelentett tevékenység folytatásának az ellenőrizése is, és amennyiben mulasztást vagy eltérést észlel, akkor kötelezési eljárást folytat le, amely elsődlegesen figyelmeztetést és a jogszerű állapot önkéntes helyreállítását, ennek eredménytelensége esetén kötelezést és településkép-védelmi bíróság fizetését vonhatja maga után.

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.
Az egészségügyi adatok titkosítása és az érintett hozzáférési joga

A minap az egyik nagy forgalmú magánrendelő mint adatkezelő az én kifejezett érintetti kérésemre sem küldte el titkosítatlan emailben a […]

2022.09.07.
Vállalkozások regionális munkaerő támogatása 

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50%-a vagy 75%-a, de megállapításkori […]

2022.09.22.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...