Mi köze a villamos biztonsági felülvizsgálatnak a lakóingatlanok forgalmához?

By |2021-07-20T12:05:37+00:002021. július 20.|

villamos biztonsági

A gazdaság szereplői között szerencsére már egyre szélesedő körben ismert, hogy a lakóingatlan adásvétele, valamint bérbeadása esetén energetikai tanúsítvány beszerzése szükséges, amelyet a másik szerződő fél rendelkezésére kell bocsátani.

 

Villamos biztonsági felülvizsgálat szerepe

Az energetikai tanúsítványhoz hasonlóan, egy 2020-as jogszabály-módosítás következtében a lakóépületben lévő lakások adásvétele, valamint bérbeadása esetén villamos biztonsági felülvizsgálatot szükséges elvégezni. A felülvizsgálatról jegyzőkönyv készül, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy milyen alkalomból került sor a felülvizsgálat elvégzésére, a vizsgált berendezés vagy berendezésrész minősítését, a hibás vagy szabványnak nem megfelelő berendezések felsorolását és a következő felülvizsgálat elvégzésének idejét.

 

Jogszabályi vonatkozás

A vonatkozó jogszabály, a 40/2017. (XII.4.) NGM rendelet emellett rögzíti, hogy általános jelleggel milyen időközönként kötelező a lakóépületben, lakásokban található villamos berendezések és védelmi rendszerek felülvizsgálata, valamint bizonyos esetben felmentést is ad a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzése alól (ha fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések).

 

Remélhetőleg, viszonylag rövid időn belül a villamos biztonsági felülvizsgálat szükségességének esetei is egyre szélesebb körben válnak ismertté az ingatlan tranzakciókban résztvevő gazdasági szereplők számára, hasonlóképpen, mint ahogyan az az energetikai tanúsítvány esetében történt.

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

A próbamunka tilos, de akkor mit szabad?

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) kizárólag a próbaidő intézményét ismeri. A próbamunka fogalom bár elterjedt, […]

2021.08.03.
Mi köze a villamos biztonsági felülvizsgálatnak a lakóingatlanok forgalmához?

A gazdaság szereplői között szerencsére már egyre szélesedő körben ismert, hogy a lakóingatlan adásvétele, valamint bérbeadása esetén energetikai tanúsítvány beszerzése […]

2021.07.20.
Határozott vagy határozatlan idejű munkaszerződés?

Egyszerű kérdésnek tűnik, mégis könnyen el lehet csúszni azon a banánhéjon, hogy mikor alkalmazható határozott és mikor határozatlan idejű munkaszerződés, […]

2021.07.15.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...