Mi köze a villamos biztonsági felülvizsgálatnak a lakóingatlanok forgalmához?

By |2021-07-20T12:05:37+00:002021. július 20.|

villamos biztonsági

A gazdaság szereplői között szerencsére már egyre szélesedő körben ismert, hogy a lakóingatlan adásvétele, valamint bérbeadása esetén energetikai tanúsítvány beszerzése szükséges, amelyet a másik szerződő fél rendelkezésére kell bocsátani.

 

Villamos biztonsági felülvizsgálat szerepe

Az energetikai tanúsítványhoz hasonlóan, egy 2020-as jogszabály-módosítás következtében a lakóépületben lévő lakások adásvétele, valamint bérbeadása esetén villamos biztonsági felülvizsgálatot szükséges elvégezni. A felülvizsgálatról jegyzőkönyv készül, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy milyen alkalomból került sor a felülvizsgálat elvégzésére, a vizsgált berendezés vagy berendezésrész minősítését, a hibás vagy szabványnak nem megfelelő berendezések felsorolását és a következő felülvizsgálat elvégzésének idejét.

 

Jogszabályi vonatkozás

A vonatkozó jogszabály, a 40/2017. (XII.4.) NGM rendelet emellett rögzíti, hogy általános jelleggel milyen időközönként kötelező a lakóépületben, lakásokban található villamos berendezések és védelmi rendszerek felülvizsgálata, valamint bizonyos esetben felmentést is ad a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzése alól (ha fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések).

 

Remélhetőleg, viszonylag rövid időn belül a villamos biztonsági felülvizsgálat szükségességének esetei is egyre szélesebb körben válnak ismertté az ingatlan tranzakciókban résztvevő gazdasági szereplők számára, hasonlóképpen, mint ahogyan az az energetikai tanúsítvány esetében történt.

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

Bónusz vagy prémium? Nem ugyanaz!

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) nem rendelkezik kifejezetten a bónusz, illetve a prémium fogalmáról. Mindössze […]

2023.01.11.
Vállalkozások regionális munkaerő támogatása 

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50%-a vagy 75%-a, de megállapításkori […]

2022.09.22.
Az egészségügyi adatok titkosítása és az érintett hozzáférési joga

A minap az egyik nagy forgalmú magánrendelő mint adatkezelő az én kifejezett érintetti kérésemre sem küldte el titkosítatlan emailben a […]

2022.09.07.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...