A kereset nélkülözhetetlen tartalmi eleme – A jogsérelem megjelölése

By |2021-11-17T15:45:37+00:002021. november 17.|

A közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. tv. 37. § (1) bekezdés f) pontja előírja, hogy a keresetben meg kell jelölni a közigazgatási tevékenységgel okozott jogsérelmet, illetve az annak alapjául szolgáló tényeket.

A jogsérelem feltüntetése azért bír különösen jelentőséggel, mivel, ha a felperes elmulasztja megjelölni a jogsérelmet, úgy a keresetet a bíróság hiánypótlás kiadásának mellőzése nélkül visszautasítja.

De hogyan is tehetünk eleget ezen jogszabályi kötelezettségnek?

A kialakult bírósági gyakorlat szerint a jogszabálysértés és a jogsérelem nem azonos fogalmak, ezért a keresetlevélnek nem elegendő tartalmaznia a közigazgatási tevékenységgel okozott jogsérelmet, hanem a felperesnek pontosan meg kell jelölnie, hogy a saját viszonyában, vagy magára nézve miért tekinti jogsértőnek az alperes határozatát, miért gondolja sérelmesnek ezt a tevékenységet.

A fentiek alapján tehát a jogsérelem megjelölése nem jelentheti kizárólag a jogszabálysértések pontos megjelölését, azok felsorolását.

Megjegyzem, hogy a gyakorlatban a jogszabálysértés és jogsérelem elválasztása nem is olyan egyszerű feladat, ezért a fenti értelmezésen a jövőben célszerű lehet finomítani.

Cikk írója:
Közigazgatási jog
dr. Papp P. Gábor Ügyvédi Iroda
Gábor fő profilját a polgári peres, illetve közigazgatási ügyekben történő peres képviselet ellátása képezi. 2018. január 1. napjától a hatékony peres képviselet ellátása az új polgári, illetve közigazgatási rendtartásról szóló törvénynek köszönhetően nagymértékben megnehezedett a korábbi szabályozáshoz képest. Gábor jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, mivel az új eljárásjogi szabályok hatályba lépésétől kezdve ellátja Ügyfeleinek képviseletét mind közigazgatási, mind polgári peres eljárásokban. Gábor a közigazgatási jogon belül elsősorban az építési, adójogi, illetve élelmiszerforgalmazással kapcsolatos perekben képviseli Ügyfeleit a közigazgatási hatóság, illetve a bíróság előtt.

További cikkeink amik érdekelhetik

A vagyontervezés és a házassági vagyonjog

A vagyontervezés során kiemelt jelentősége van annak, hogy a házastársak közötti (vagyonjogi) viszonyok miként alakulnak. Éppen ezért a különféle vagyontervezési […]

2023.01.06.
A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.
Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...