Betegség esetén milyen díjazásra vagyok jogosult?

By |2022-01-13T11:28:29+00:002022. január 13.|

A keresőképtelenségnek különböző okai lehetnek, amelyet az orvos a kiadott igazoláson törvényben meghatározott kóddal jelöl:

 • 1-es kód: Üzemi baleset
 • 2-es kód: Foglalkozási megbetegedés
 • 3-as kód: Közúti baleset
 • 4-es kód: Egyéb baleset
 • 5-ös kód: Beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség
 • 6-os kód: Terhesség / szülés miatti keresőképtelenség
 • 7-es kód: Közegészségügyből foglalkoztatásától hatósági elkülönítés miatti keresőképtelenség
 • 8-as kód: Egyéb keresőképtelenség
 • 9-es kód: Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

Ha a biztosított munkavállaló keresőképtelenné válik, úgy egy évben a keresőképtelensége első 15 munkanapjára betegszabadságra jogosult, amelyet kezelőorvosi – vagy kórházi ellátás esetén kórházi – igazolással szükséges alátámasztania.

A betegszabadság idejére a távolléti díjának 70%-a jár, amelyet a munkáltató fizet meg részére. Ez a díjazás bérjövedelemként adózik, tehát a munkavállalót terheli 15%-os személyi jövedelemadó és 18,5% TB járulék, valamint a munkáltatónak is keletkezik 13%-os szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége.

Abban az esetben, ha a keresőképtelensége meghaladja éves szinten a 15 munkanapot (vagy évközi belépő esetén ennek időarányos részét), úgy a 16. naptól már táppénzre jogosult a foglalkoztatott.

Azonban vannak olyan keresőképtelenségi kódok, amelyek esetén a munkavállaló a keresőképtelensége első napjától táppénzre jogosult, és betegszabadság nem jár részére.

Ide sorolandó:

 • 1-es kód: Üzemi baleset
 • 2-es kód: Foglalkozási megbetegedés
 • 5-ös kód: Beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség
 • 6-os kód: Terhesség / szülés miatti keresőképtelenség
 • 7-es kód: Közegészségügyből foglalkoztatásától hatósági elkülönítés miatti keresőképtelenség
 • 9-es kód: Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

A táppénz összege a betegszabadságra járó díjazással szemben nem munkanapokra, hanem naptári napokra jár. Mértéke a naptári napi alap 50 vagy 60 %-a, amely függ a biztosításban töltött időtől és hogy a magánszemély kórházi ápolásban részesült-e.

A munkavállaló részéről a megállapított bruttó táppénzből csak 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra, míg a munkáltató a bruttó táppénz 1/3-át táppénz hozzájárulás jogcímén köteles megfizetni az adóhatóságnak.

Cikk írója:
Társadalombiztosítás
HyperCortex Bérszámfejtő és TB szakértő Zrt.
Tanulmányait már a középiskolában közgazdasági területen folytatta, ezután gyakorlatilag elvégzett minden releváns szakmai képzést, mely az adózáshoz, munkaügyi adminisztrációhoz kapcsolódik (Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Bérügyintéző, Társadalombiztosítási ügyintéző, Mérlegképes könyvelő).

Jelenleg is képzi magát, Adótanácsadó tanfolyamon vesz részt. A folyamatos tanulás mellett számos cikket írt már és jelentetett meg online felületeken munkaügyi és az ehhez kapcsolódó adózási témakörökben.

Célja, hogy a megszerzett tudását át tudja adni a cégvezetők részére, akik számára a TB-tervezés fontosságát igyekszik hangsúlyozni tanácsadásai során. Ehhez kiváló fórumok a konferenciák, amiken szívesen vesz részt, hogy a szakmai előadások keretén belül felhívhassa a figyelmet a felelősségteljes munkaügyi, TB- és adótervezésre.

További cikkeink amik érdekelhetik

ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.
A vagyontervezés és a házassági vagyonjog

A vagyontervezés során kiemelt jelentősége van annak, hogy a házastársak közötti (vagyonjogi) viszonyok miként alakulnak. Éppen ezért a különféle vagyontervezési […]

2023.01.06.
A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...