Szociális alapon milyen anyasági ellátást vehet igénybe a szülő?

By |2022-03-01T16:04:08+00:002022. március 1.|

Előfordul, hogy a kismama a baba születése előtt nem rendelkezett a CSED és a GYED igénybevételéhez szükséges feltételekkel, így ezen ellátásokra nem szerzett jogosultságot.

Például az ellátásra való jogosultságot megelőző 2 éven belül nem volt legalább 365 napig biztosított vagy a gyermeke születésekor nem rendelkezett biztosítottsággal és az a szülést megelőzően több, mint 42 nappal szűnt meg.

Ebben az esetben sem marad a szülő állami ellátás nélkül, ilyenkor a szociális alapon gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) vehet igénybe.

Vannak viszont olyan élethelyzetek, amelyek esetén a szülő elveszíti az ellátásra való jogosultságát:

  • ha a gyermek fél éves kora előtt keresőtevékenységet folytat
  • a gyermeket fél éves kora előtt napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el
  • előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés alatt áll
  • ha a gyermeket átmenetileg vagy tartósan szociális intézményben helyezték el

A GYES a gyermek születésének napjától 3 éves koráig jár, ikrek esetén a gyermekek tankötelessé válásának évéig, míg tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén a gyermek 10. életévének betöltéséig kerül folyósításra.

Az ellátás havi összege a nyugdíjminimum összegével egyezik meg, ami egy gyermek esetén bruttó 28.500 Ft. Ikergyermekek esetén ennek 200%-a jár, hármasikrek esetén pedig a 300%.

A megállapított bruttó ellátásból 10%-os nyugdíjjárulék kerül levonásra, így egy gyermek esetén GYES nettó összege 25.650 Ft.

Cikk írója:
Társadalombiztosítás
HyperCortex Bérszámfejtő és TB szakértő Zrt.
Tanulmányait már a középiskolában közgazdasági területen folytatta, ezután gyakorlatilag elvégzett minden releváns szakmai képzést, mely az adózáshoz, munkaügyi adminisztrációhoz kapcsolódik (Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Bérügyintéző, Társadalombiztosítási ügyintéző, Mérlegképes könyvelő).

Jelenleg is képzi magát, Adótanácsadó tanfolyamon vesz részt. A folyamatos tanulás mellett számos cikket írt már és jelentetett meg online felületeken munkaügyi és az ehhez kapcsolódó adózási témakörökben.

Célja, hogy a megszerzett tudását át tudja adni a cégvezetők részére, akik számára a TB-tervezés fontosságát igyekszik hangsúlyozni tanácsadásai során. Ehhez kiváló fórumok a konferenciák, amiken szívesen vesz részt, hogy a szakmai előadások keretén belül felhívhassa a figyelmet a felelősségteljes munkaügyi, TB- és adótervezésre.

További cikkeink amik érdekelhetik

VÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Az építési tervezés és kivitelezési tevékenység szempontjából fontos változások történtek 2022 júniusában, hiszen 2022. június 13-án léptek hatályba az 54/2014. […]

2022.08.26.
Bónusz vagy prémium? Nem ugyanaz!

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) nem rendelkezik kifejezetten a bónusz, illetve a prémium fogalmáról. Mindössze […]

2023.01.11.
Vállalkozások Munkaerő Támogatása Program

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján. Feltétele, hogy olyan álláskeresőt […]

2022.09.23.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...