Versenytilalom a szoftverfejlesztés során

By |2021-10-15T10:03:12+00:002021. október 15.|

Mit jelent a versenytilalmi megállapodás?

Ha nem szeretnénk, hogy a nekünk fejlesztő cég vagy fejlesztő másoknak is olyan fejlesztési feladatokat lásson el, mint amit nekünk végez, akkor ezt versenytilalmi megállapodással érhetjük el.

A versenytilalmi megállapodás azt szolgálja, hogy a termékünk, szolgáltatásunk ne a nekünk dolgozó fejlesztő tudásával szerezzen versenytársat magának.

Mikor szokás versenytilalmi megállapodást kérni a szoftver fejlesztés során?

Amikor a megrendelő egy új, a piacon még nem elérhető megoldást szeretne bevezetni és ehhez külsős fejlesztőt vesz igénybe, akkor szokás versenytilalmi megállapodást is kötni a fejlesztővel. Belsős fejlesztő esetén is lehet versenytilalmi megállapodást kötni, de erre kifejezetten a Munka Törvénykönyvének szabályai vonatkoznak.

Fontos ugyanakkor, hogy a versenytilalmat valóban új megoldás esetében alkalmazzuk. Ha csak egy honlapot fejlesztünk, akkor indokolatlan megkötni a fejlesztő kezét. Egy honlap fejlesztésekor szerzett tudásban nincs olyan versenyelőny, amit más cég ki tudna használni ellenünk.

De ha pl. egy új fizetési megoldást fejlesztünk ki, akkor a fejlesztés során keletkező szakmai tudás már fontos versenytényezős szempont, amit jogosan szeretnénk saját magunk körül tartani.

Mikor megfelelő a versenytilalmi megállapodás?

Mindenképpen pontosan határozzuk meg, hogy a versenytilalom pontosan

  • kire vonatkozik: a cég minden munkavállalója, a cég maga, vagy csak a mi fejlesztésünkben dedikáltan dolgozó fejlesztők a kötelezettek,
  • meddig él: a fejlesztés befejezését követően, ha már a piacon megjelenik a megoldásunk, a fejlesztés során szerzett tudás hamar elévül, általában egy évnél tovább a versenytilalmi tilalmak nem szoktak tartani,
  • kivel szemben él: lehetőleg saját piacunkat határozzuk meg, ahol a versenytársaink számára valóban releváns a fejlesztő tudása, mivel más piacon ugyanazt a tudást használva a fejlesztő nem teremt versenytársat nekünk.

A versenytilalom természetesen ezen kívül nem ingyenes vállalás, a fejlesztő jogosult ezért megfelelő díjazást is követelni.

Hogy fér össze a megállapodás a szerzői joggal?

Azt a szerzői jogi szakértői testület már kifejtette, hogy a fejlesztő fejében lévő tudást nem lehet törölni. Azt nem lehet tehát elvárni, hogy soha többé a fejében lévő tudást ne hasznosítsa a fejlesztő. Ha versenytilalmi megállapodást is kötünk, a fejlesztő tudása a fejlesztőé. Ha lejárt a megállapodás, semmilyen formában nem várhatjuk el, hogy azt ne hasznosítsa még akkor sem, ha megrendelőként a forráskódot is megkaptuk és minden vagyoni jogot a szoftverhez. Ebben az esetben is a fejlesztő jogosult ugyanolyan, vagy hasonló forráskódot alkotni másoknak.

Szerzői jogokról színes cikkünkben olvashat bővebben.

Cikk írója:
Informatikai jog
dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda
Dr. Németh Ádám a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda infokommunikációs jogi szakjogásza. Az Ügyvédi Iroda megalakulása óta foglalkozik elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekkel. Széles körű tapasztalattal rendelkezik a szerzői jog területén.

Munkáját a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnál kezdte, kiváló műszaki szakember kollégáinak köszönheti a műszaki és informatikai gondolkodásmód alapjait, azt, hogy ki tud lépni a sablonos és elavult jogi gondolkodásmód keretei közül.

Fontos számára a felhalmozódott tudás megosztása, ezért üzemelteti az informatikaijog.hu weboldalt, oktat a Milton Friedman egyetemen és segít szakértőként a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak. Gyakorlatban alkalmazható tanácsokkal segít eligazodni ügyfeleinek az adatvédelmi jog világában.

Mára sikerült elérnie, hogy megértse az ügyfeleit és ők is megértsék tolmácsolásában azt, hogy mit szeretne a jog mondani.

További cikkeink amik érdekelhetik

Telekalakítási eljárás: telekfelosztás

Amennyiben bárkiben felmerülne a tulajdonában álló telek (építési telek vagy mezőgazdasági művelés alatt álló, illetve mezőgazdasági művelés alól kivett földrészlet) […]

2022.08.30.
A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.
VÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Az építési tervezés és kivitelezési tevékenység szempontjából fontos változások történtek 2022 júniusában, hiszen 2022. június 13-án léptek hatályba az 54/2014. […]

2022.08.26.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...