Álláshely kialakítása teremgarázsban egyéb önálló ingatlanként bejegyzett társasház esetén

By |2022-08-26T10:02:51+00:002022. augusztus 24.|

Az eggyel korábbi írásomban már más szempontból bemutatott 9/2022. (IV.22.) MvM rendelet a társasházi teremgarázsokban lévő álláshelyek ingatlan-nyilvántartásban való feltüntetésével kapcsolatban is jelentős változást hozott.

A jogalkotó a jogszabály-módosítás következtében lehetővé tette, hogy az alapvetően közös tulajdonban álló társasházi teremgarázsban található gépjárművek elhelyezésére szolgáló területek (álláshelyek) önálló ingatlanként, külön helyrajzi számokon kerüljenek bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

A módosítás célja, hogy megszüntesse a teremgarázzsal kapcsolatos közös tulajdoni viszonyokat és az azzal járó kötelezettségeket, ugyanis az álláshelyek egyéb önálló ingatlanként történő nyilvántartásba vételével az álláshelyeket használó tulajdonosok kizárólagos tulajdonosaivá válnának az álláshelyeknek. Ily módon a teremgarázsokban eddig fennálló közös tulajdoni viszonyok (és a közös tulajdonban álló teremgarázsok) jogilag szabályozott módon megszüntethetővé válnak, ugyanis az álláshelyek önálló helyrajzi számokat kapnak. Ez például az egyéb önálló ingatlanná nyilvánított álláshely értékesítése esetén jelentős könnyebbséget jelent az eladó számára. Ezáltal, ugyanis például megszűnne az eladót terhelő kötelezettség az álláshelyre kapott vételi ajánlat többi tulajdonostárssal mint elővásárlásra jogosulttal való közlésével kapcsolatban (bővebben lásd az előző írást).

Bejegyzett társasház esetén az álláshely önálló ingatlanként történő feltüntetéséhez a társasházi alapító okirat valamennyi tulajdonos hozzájárulásával történő módosítása és az álláshely elhelyezkedését és méreteit igazoló alaprajz szükséges. E két dokumentumon túl még azt szükséges igazolni, hogy a társasházban gépjárműtárolásra alkalmas helyiség (teremgarázs) van. E tény fennállását igazolhatja például önmagában az a tény, hogy a közös tulajdonban lévő teremgarázs egyéb önálló ingatlanként ilyen rendeltetési móddal az ingatlan-nyilvántartásba már be van jegyezve. Ezen kívül használatbavételi engedély, fennmaradási engedély vagy használatbavétel tudomásulvételéről szóló végzés is alkalmas lehet a gépjármű tárolására alkalmas helyiség meglétének igazolására.

E dokumentumok alapján az ingatlan-nyilvántartási hatóság az álláshelyeket egyéb önálló ingatlanként bejegyzi az ingatlan-nyilvántartásba és ezzel egyidejűleg törli az ingatlan-nyilvántartásból a közös tulajdonban álló, önálló helyrajzi számon nyilvántartott társasházi teremgarázst.

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

Vállalkozások Munkaerő Támogatása Program

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján. Feltétele, hogy olyan álláskeresőt […]

2022.09.23.
A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.
ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...