Mit tehetek, ha kizárólag együtt kívánom eladni az ingatlanaimat?

By |2021-10-21T08:11:53+00:002021. október 21.|

Dologösszességként történő értékesítés

Ha az eladó a tulajdonában álló ingatlanait (lakást, garázst, irodát, építési telket stb.) kizárólag együtt kívánja eladni, megvan erre a jog által biztosított lehetősége. A magyar jog ez esetben a dologösszességként történő értékesítést teszi lehetővé, amelynek révén a vevő az eladó által egyszerre értékesíteni kívánt ingatlanokat kizárólag együtt (oszthatatlan szolgáltatásként) szerezheti meg és nincs lehetősége arra, hogy az eladásra felkínált ingatlanok közül „szemezgessen” és csak az általa kiválasztott bizonyos ingatlant, vagy ingatlanokat, de nem az eladó által eladásra kínált összes ingatlant szerezze meg. Tehát, ez esetben a vevő vagy az eladó által felkínált összes ingatlant megvásárolja, vagy egyik ingatlan tulajdonjogát sem szerezheti meg.

Az eladó döntése, hogy a tulajdonában álló ingatlanokat vagy ingatlanrészeket kizárólag együtt kívánja eladni, konfliktusos helyzetet teremthet, különösen akkor, ha a dologösszességként értékesíteni kívánt ingatlanok vagy ingatlanrészek között olyan is található, amelyet harmadik személy javára fennálló elővásárlási jog terhel (például közös tulajdonban álló lakás, teremgarázsban lévő beálló, termőföld vagy építési telek esetén). Ilyen esetben az elővásárlási jog jogosultja, ha nincs abban a helyzetben, hogy az eladó által felkínált összes ingatlant megszerezze, érezheti azt, hogy a dologösszességként történő értékesítés az elővásárlási jogát sérti. Erre tekintettel, lényeges, hogy a dologösszességként történő értékesítés nem valósíthat meg joggal való visszaélést az eladó részéről, tehát nem irányulhat az elővásárlási jog kijátszására. Adott esetben (az elővásárlási jog jogosultja által az ingatlanok együttes eladása miatt indított perben) elsősorban az eladónak, de akár a vevőnek is igazolnia kell tudni a dologösszességként történő értékesítés indokoltságát (jobb eladhatóság, magasabb forgalmi érték, funkcionális kapcsolat, forrásszükséglet, erre irányuló vevői szándék stb.).

A dologösszességként történő értékesítést legtöbbször az eladásra felkínált ingatlanok közötti funkcionális (használhatósági, hasznosíthatósági) kapcsolat vagy az együttes értékesítésért kapható magasabb vételár indokolja.

Cikk írója:
Ingatlanjog
Balázs & Kovátsits Ügyvédi Társulás
Dr. Bagócsi Károly a BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás ügyvédje. 2016-ban szerezte meg jogi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. 2020-tól ügyvédi szakvizsgával rendelkezik és 2021-től tevékenykedik ingatlanforgalmi szakjogászként.

Számos magyarországi és külföldi konferencián szerepelt előadóként ingatlanjog témába, többek között 2017-ben a Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetsége, valamint az Európai Ingatlantanács (CEPI) szervezésében magyar nyelven, 2018-ban pedig a European Society of Construction Law szervezésében angol nyelven.

Számos szakmai tanulmány és cikk szerzője (angol és magyar nyelven) elsődlegesen az ingatlanjog területén.

További cikkeink amik érdekelhetik

A vagyontervezés és a házassági vagyonjog

A vagyontervezés során kiemelt jelentősége van annak, hogy a házastársak közötti (vagyonjogi) viszonyok miként alakulnak. Éppen ezért a különféle vagyontervezési […]

2023.01.06.
ÉPÍTTETŐKÉNT ALKALMAZZUNK-E ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐRT?

A címben feltett kérdésre egyértelműen és határozottan igen a válasz, jóllehet viszonylag szűk körben teszi kötelezővé a jogszabály az építési […]

2022.09.02.
A közérdekű adatok megismerésének lehetőségei és korlátai

Az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése alapján mindenkinek joga van „a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez”, a (4) bekezdés szerint […]

2022.11.21.

Lépjen velünk kapcsolatba

{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['nev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['cegnev']}}
{{error_elements['contact_email']}}
{{error_elements['contact_phone']}}
{{error_elements['megjegyzes']}}
Üzenet küldése folyamatban...